I söndags kväll dök Reyhan upp igen för sin andra privatlektion i DSLR-hantering. Vi gick igenom lite snabbt det vi pratade om på första träffen för att sedan ge oss ut i trädgården för att praktisera. Jag började med att förklara vad överexponering, samt underexponering är för något och satte henne genast på klurigt prov. Hon skulle få fota en tulpan i skugga som dessutom rörde på sig lite i vinden. Detta för att fundera ut inställningarna i manuellt läge. Jag stängde även av hennes auto-ISO för att utmana än mer. OBS! Kan man undvika att fota i skugga är det det bästa alternativet men stunderna är inte alltid generösa med ljus så det kan vara bra att lära sig hantera "skuggiga objekt" under kontrollerade former.
Hon började med att justera A (f-stop) tills hon fick till djupet hon ville ha. Dock blev det lite rörelseoskärpa i sommarbrisen så hon ökade slutartiden (S) för att hindra blommans rörelse. Då blev slutresultatet något mörkt och där fick hon prov på vad ISO:t kan bidra med. Reyhan drog upp ISO:t till 800 och vips satt skärpa, färg och kontrast där hon ville. En timme går fort när man praktiserar, ändrar inställningar för att få in känslan och rätt formel för dagen. OBS! Det finns ingen rätt formel för att ta en specifik bild då ljusförhållanden kan ändras på en sekund så det är upp till fotografen vid varje tillfälle att hitta rätt. Med vana så kommer man hitta rätt mycket fortare. Vid nästa träff som blir sista för den här gången, kanske väljer Reyhan att fortsätta till hösten eller så kör hon vidare själv på det hon lärt sig, så vill hon jobba mer på rörelsefotografering. Hennes mål är att ta bättre konsertbilder vilket kan vara klurigt, speciellt i mörka lokaler och på avstånd. Jag kommer även ha övningar för kompositionstänket då det är minst lika viktigt som att få rätt inställning på kameran. Fick en fin komplimang efteråt då Reyhan sa att jag var väldigt pedagogisk. Tack så mycket. Det gjorde mig glad. Dags att runda av. Jag bifogar två bilder på överexponering och underexponering som exempel på det vi jobbat med. Det är exempel på hur man inte vill att bilden ska bli. I den första är det för mycket ljusinsläpp i objektivet vilket leder till att detaljerna försvinner och det ser bara vitt ut. I bilden under är det tvärtom för lite ljus och hela bilden blir för mörk för att kunna se alla detaljer och färger m.m. (Men en mörk bild är dock bättre än en för ljus då den går att rädda i ett redigeringsprogram - till en viss gräns men det går. Det går inte att rädda en överexponerad bild då detaljerna är sönderfrätta redan i kameran.)
Tadaaa
#överexponering #underexponering #högdagrar #lågdagrar #fotokursibollebygd #nikonfotografering #rättinställningpåkameran #fotokurs #kursidslrhantering #fotografibollebygd #lindaperssonfoto #pedagogiskfotografering #lärdigfotografera #systemkamera2020 #reyhanturgut
댓글